Kehonkoostumus

KEHONKOOSTUMUS

OMRON-kehonkoostumusmittari kertoo

Kehonkoostumusmittari on tavallista älykkäämpi vaaka muutamilla mielenkiintoisilla lisäominaisuuksilla. Se kertoo yhdellä mittauksella painon lisäksi rasvaprosentin, painoindeksin, luustolihasprosentin ja sisäelinrasvan määrän sekä lepoaineenvaihdunnan.

Jalkapohjista ja kämmenistä yhtaikaa mittaava laite lähettää hennon sähkövirran kiertämään kudoksissa, ja sen johtumisvauhdin (bioimpedanssin) perusteella laite laskee kehon koostumuksen. Neljän pisteen mittaustekniikka antaa aiempiin kahdesta pisteestä (joko jaloista tai käsistä) mittaaviin laitteisiin verrattuna erittäin tarkat tulokset.

Ehkä tärkein kehonkoostumusmittarin antama tieto on viskeraali- eli sisäelinten välissä olevan rasvan määrää; sen katsotaan olevan suoraan yhteydessä metabolisen oireyhtymän riskiin. Siinä missä tavallinen vaaka ei osaa kertoa muuta kuin painon, kehonkoostumusmittari kertoo paljon muutakin mitä elimistössäsi tapahtuu. Vaikka painosi ei muuttuisikaan, kehonkoostumusmittarisi saattaakin näyttää, että uusi liikunnallisempi elämäntyylisi on vähentänyt kokonaisrasvan määrää, viskeraalisen rasvan määrää ja vastaavasti lisännyt lihasta.

Lepoaineenvaihdunta kertoo, paljonko elimistösi kuluttaa energiaa pelkästään elintoimintojen ylläpitoon. Mikäli haluat seurata energiankulutustasi ja -tarvettasi, se on hyvä pohjatieto. Kokonaisenergiankulutus ilman liikuntaa tavallisessa toimistotyössä olevalla ihmisellä on lepoaineenvaihdunta x 1,5. Kokonaiskulutuksesi voit arvioida lisäämällä lukuun vielä liikunnan viemät kalorit. Siinä voit käyttää avuksesi esim. oheista taulukkoa.

kulutus kcal / h
Golf 300-450 Halonhakkuu 300 Aerobic 400-700
Hiihto 300-1000 Juoksu 300-1000 Koripallo 350-750
Jalkapallo 350-800 Kävely 200-500 Lentopallo 200-500
Luistelu 200-800 Melonta 200-600 Pyöräily 250-1000
Pöytätennis 200-400 Rullaluistelu 200-800 Salibändy 350-750
Sauvakävely 250-550 Siivoaminen 250 Soutu 200-600
Sulkapallo 300-800 Suunnistus 300-1000 Tanssi 250-800
Tennis 400-800 Uinti 350-800 Voimistelu 200-350

Pienin lukema tulee kevyelle liikkujalle, joka liikkuu hyvin rauhallista tahtia ja suurin kovasykkeisesti liikkuvalle. Ylipaino lisää myös kulutusta. Useimmiten miehet kuluttavat hieman enemmän kuin naiset, koska heillä on suurempi lihasmassa.


Luustolihasprosentti kertoo millaisessa kunnossa kehosi on. Luustolihakset ovat ns. poikittaisjuovaisia lihaksia, jotka saavat aikaan liikettä. Ne myös kuluttavat tehokkaasti sokeria. Esimerkiksi iso reisilihas on luustolihas. Niiden kunnossapito edistää siis sokeriaineenvaihduntaa ja omalta osaltaan vähentää 2-tyypin diabetesriskiä. Luustolihasprosentti pienenee iän myötä, mutta aktiivisella liikkujalla selvästi hitaammin. Keskimääräinen luustolihasten osuus aikuisen kokonaispainosta on naisilla noin 28 % ja miehillä noin 37%. (Katso tarkemmin Omron BF500:n tulosten tulkinta.)

Painoindeksi on nopeasti laskettava pituus/painosuhde, jolla voidaan yleisellä tasolla määrittää, onko mitattava ali-, normaali- vai ylipainoinen.


Rasvaprosentin mittaus tarjoaa hyödyllistä tietoa kuntoilijalle ja painoaan tarkkailevalle

Liikuntaa harrastavalle ja painoaan tarkkailevalle rasvaprosentin seuraaminen antaa paljon tietoa. Kehon rasvaprosentti kertoo rasvan määrän prosentteina koko kehon painosta.

Pidemmällä aikavälillä rasvaprosentin muutos antaa hyvää palautetta kuntoilijalle ja laihduttajalle tämän menetelmien tehokkuudesta. Erityisesti laihduttajalle se toimii myös hyvänä kannustajana ja motivaattorina, sillä omaa edistymistään pystyy seuraamaan säännöllisesti.


Rasvaprosentti saattaa vaihdella

Rasvaprosentin saa selville ihopoimumittauksella tai sähkönjohtavuuteen perustuvalla bioimpedanssimenetelmällä. Ihopoimumittauksen tulos on aina riippuvainen mittaajasta eli siitä, että mittaus tehdään aina tarkasti samoista kohdista. Ihopoimumittauksessa rasvakudoksen määrä mitataan vartalon neljästä eri kohdasta: olkavarren etupinnalta, olkavarren takapinnalta, lapaluun kärjen alapuolelta ja suoliluun harjanteen yläpuolelta. Menetelmässä ihoa puristetaan pihdeillä ja tulos merkitään yhtälöön, josta saadaan selville henkilön rasvan määrä. Kehonkoostumusmittarilla mitattaessa tulokset perustuvat tutkittuun matemaattiseen algoritmiin, jolloin mittaustulos on hyvin vertailukelpoinen, mikäli mittaus tehdään aina samoissa olosuhteissa (esim. aamulla WC:ssä käynnin jälkeen).


Rasvaprosentti mitataan kehon sähkönjohtavuutta hyväksikäyttäen

Bioimpedanssimenetelmä mittaa kehon rasvaprosentin sähköisen vastuksen avulla. Laitteeseen syötetään henkilön ikä, pituus ja sukupuoli. Tämän jälkeen laitteella mitataan rasvaprosentti esim. käsien kautta tai käsien ja jalkojen kautta. Käsien ja jalkojen kautta tehtävä mittaus on tarkempi ja luotettavampi, sillä pelkkä käsistä mittaus antaa tuloksen vain ylävartalosta. Laite lähettää sähköisen impulssin kehoon ja vastaanottaa sen takaisin. Impulssin kulkemisnopeus riippuu kehonkoostumuksesta. Rasva lisää vastusta ja tätä tietoa hyödyntämällä laite pystyy laskemaan mm. kehon rasvaprosentin.

Ihmisen rasvaprosenttiin vaikuttavat sukupuoli, perimä, ylipaino, aineenvaihdunta sekä liikunta- ja ruokavaliotottumukset. Mittausta ei kannata tehdä heti ruokailun tai urheilusuorituksen jälkeen. Naisilla rasvaa on noin 10 prosenttia enemmän kuin mitä miehillä. American College of Sport Medicinen mukaan tyydyttävä rasvaprosentti miehillä on 10-22 % ja naisilla 20-32 %. Rasva kertyy naisilla ja miehillä eri paikkaan: miehillä vatsaan, naisilla reisiin, takapuoleen ja vyötärölle.


Kehonkoostumusmittari

Kehonkoostumusmittari mittaa painon ja rasvaprosentin lisäksi painoindeksin, luustolihasprosentin, sisäelinrasvan määrän ja lepoaineenvaihdunnan kilokaloreina. 

Sähkövirta lähetetään yhtä aikaa jalkapohjista ja kämmenistä, ja sen johtumisvauhdin perusteella laite laskee kehon koostumuksen. Luustolihasprosentti kertoo millaisessa kunnossa keho on. Luustolihakset käsittävät suurimman osan ihmisen lihaksista ja ne aikaansaavat mm. kehon liikkeet. Keskimäärin luustolihasten osuus aikuisten kokonaispainosta on naisilla noin 28 % ja miehillä noin 37 %.

Kehonkoostumusmittari kertoo sisäelin-, eli viskeraalirasvan tason

Painoindeksi on luku, jolla arvioidaan painoa suhteessa henkilön pituuteen. Painoindeksillä saa helposti määriteltyä onko mitattava ali- vai ylipainoinen. Lepoaineenvaihdunta taas kertoo, paljonko elimistö tarvitsee energiaa elintoimintojensa ylläpitoon. Luku on energiantarpeen ja kulutuksen seuraamisen lähtökohta. Kokonaisenergiankulutus toimistotyössä olevalla ihmiselle on noin lepoaineenvaihdunta x 1,5.

Kehonkoostumusmittari kertoo myös sisäelin-, eli viskeraalirasvan tason. Tämä on tärkeä tieto, sillä sisäelinrasva on terveydelle haitallista. Sisäelinrasvaksi kutsutaan rasvaa, joka on varastoitunut elimistön ihonalaisen rasvakudoksen sijaan elimien, kuten munuaisten, maksan, haiman ja pernan ympärille. Liiallinen sisäelinrasva näkyy keskivartalolihavuutena. Sisäelinrasva altistaa metaboliselle oireyhtymälle. Metabolinen oireyhtymä on yhdistelmä useista riskitekijöistä, jotka liittyvän elintapasairauksiin kuten aikuisiän diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkimusten mukaan joka viides keski-ikäisistä miehistä ja joka kymmenes naisista sairastaa metabolista oireyhtymää Suomessa. Elämäntapamuutoksilla sisäelinrasvan määrää saa vähennettyä, mutta kehonkoostumusmittari on kotikäytössä ainoa laite, jolla saa tarkkaan tietää kuinka paljon sisäelinrasvaa kehossa on.

(Lähde: www,omron.fi)

OTA YHTEYTTÄ

Asiakaspalvelumme on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8-17. Viikonloppuisin suljettu.

Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian.