Klassinen hieronta

KLASSINEN HIERONTA

Mitä hieronta on?

Hieronta on hoitotarkoituksessa tehtävää kudosten (lihakset, jännealueet, faskiat) mekaanista muokkausta.

Hieronnan vaikutukset ovat moninaiset, pääasiassa kuitenkin vaikuttavat vilkastuttamalla kudosten aineenvaihduntaa. Hieronta poistaa tehokkaasti lihasjännityksiä, joten sen rentouttava vaikutus on merkittävä. Ennen hierontaa voidaan hoidettavaa kudosta lämmittää esimerkiksi parafangolla (savesta ja parafiinista valettu lämpöpakkaus) tai hydrokollaattorilla (vesihauteessa lämmitettävällä savipakkauksella).

Eri puolilla maailmaa ovat erilaiset hierontatekniikat käytössä, muun muassa thaimaalainen thai-hieronta, japanilainen shiatsu, Breema-hoidot, klassinen ruotsalainen hieronta ja virolainen hunajahieronta. Kaikkiaan maailmassa on ainakin 150 erilaista hierontatekniikkaa. Suomessa hierontaa tekevät virallisen näyttötutkinnon suorittaneet ns. koulutetut hierojat, jotka ovat terveydenhuollon ammattihenkilöitä ja näin ollen oikeutettuja myös potilasvahinkovakuutukseen.


Klassinen Hieronta

Klassisessa hieronnassa käytettäviä tekniikoita ovat muun muassa sively, vanutus, puristelu, hankaus, taputtelu, ravistelu ja täristys. Yleisimmin hierontaa käytetään fyysisistä suorituksista tai tapaturmista seuranneiden lihasten jännitystilojen ja niistä aiheutuneiden kipujen laukaisuun.

Hierontaa voidaan käyttää myös osana fysioterapiaa, mutta fysioterapia ei ole yhtä kuin hieronta.

Urheiluhieronta

Urheiluhieronnassa hieroja ottaa huomioon hoidossaan urheilijan kulloisen harjoitustilanteen, lajivaatimukset, harjoituskauden ja harjoitusohjelman. Urheiluhieronta on siis klassisen hieronnan soveltamista urheilijan tilanteen mukaan. Tarkoituksena parantaa laji- ja kilpailutuloksia.

Faskia-käsittelyt

Myofaskiaalista käsittelyä voidaan tehdä erillaisten manuaalisten tekniikoiden lisäksi myös erilaisilla apuvälineillä. Maailiman johtava menetelmä faskiaaliseen käsittelyyn on LPG -pehmytkudosterapia eli Endermotherapy. Kinesiocenterin käyttämä manuaalinen hoitotekniikka on MMT eli Manual Myofascial Techniques, joka perustuu terapeutin suorittamiin fascioihin kohdistuviin tekniikoihin, joihin yhdistetään asiakkaan aktiivisesti suorittamiin liikkeisiin. Tavoitteena on normalisoida myofaskiaalisen kudoksen toiminta. Erittäin tehokas hoitomenetelmä faskiarakenteille on myös perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen kuuluvat Gua Sha, jossa kivisellä tai muovisella lastalla kaavitaan ihoa niin, että ihon alle saadaan pieniä verenpurkaumia (Gua=kaapia, Sha=siniseksi). Vaikka hoito kuulostaa hurjalta on se kivutonta ja häviävät mustelmat nopeasti. Usein seuraavana päivänä ei niistä ole jälkeäkään. Mustelmista huolimatta on hoitotulos pienten mustelmien arvoinen arvoinen.

Oikeus hieroa

Periaatteessa kenellä vaan on oikeus suorittaa hierontaa, mutta koulutetun ammattilaisen hoidossa myös asiakkaan potilasturva on taattu. Suomessa hierontaa tekevät virallisen näyttötutkinnon suorittaneet koulutetut hierojat sekä fysioterapeutit ja kuntohoitajat, jotka ovat rekisteröityjä terveydenhuollon ammattihenkilöitä ja näin ollen oikeutettuja myös potilasvahinkovakuutukseen. Hoitajan ammattipätevyyden ja oikeuden harjoittaa ammatia sekä käyttää suojattua ammattinimikettä voi tarkistaa Valviran ylläpitämästä Terhikki-rekisteristä.


 

OTA YHTEYTTÄ

Asiakaspalvelumme on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8-17. Viikonloppuisin suljettu.

Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian.