Gua Sha

GUA SHA -KAAPIMISHOITO

Kaapia siniseksi

Käännettyinä sanat ”Gua” tarkoittaa raapimista/kaapimista ja ”Sha” sinistä. Tällä vanhalla hoitomenetelmällä on pitkälti samanlaiset vaikutukset kuin kuppauksella. Hoito tehdään Gua Sha -kivellä tai vesipuhvelin sarvesta tehdyllä, suorakaiteen muotoisella luulastalla. Lastalla painellaan ja kaavitaan ihoa hierovin liikkein meridiaanien kulkusuuntaan. ”Guashaus” elvyttää aineenvaihduntaa ja avaa tehokkaasti hiusverisuonia. Qin ja verenkierron parantuessa kivut ja jäykkyys lihaksista helpottuvat. Väliaineena käytetään öljyä, lämmittävä ja rentouttava punakukkaöljy sopii hyvin tarkoitukseen. Ihoa käsitellään kunnes se tulee punaiseksi, pahemmissa stagnaatiotapauksissa voi tulla jopa siniseksi. Hoito ei juurikaan tuota kipua, vaikka siitä jäävät jäljet saattavat olla hyvinkin näkyviä.

Gua Shalla voidaan hoitaa niska-hartia -seudun jännityksiä, olkapäiden jäykkyyttä, selkäsärkyä sekä alaraajojen ongelmia, esim. ischiasta ja polvikipuja. Myös esim. stressistä tai astmasta kärsivät voivat saada hoidosta huomattavaa helpotusta.

(Lähde: www.finnacu.fi)


Guāshān tekeminen ja shā-jäljet

Guāshāta käytetään yleisesti pinnallisten kudosten käsittelyyn liu'uttamalla guāshā-kampaa öljytyllä iholla pienen paineen kanssa. Vaikka käsittely on lähes täysin kivutonta, mutta käsittelystä jää voimakas mustelman kaltainen jälki käsitellylle alueelle. Jäljet ovat samantyyppiset kuin kuivakuppauksesta jäävät jäljet ja ne paranevat itsestään. Hoidossa ei rikota ihoa, eikä rikkinäistä tai tulehtunutta ihoa käsitellä.

Kun guāshāsta jäävät jäljet, niitä kutsutaan nimellä shā. Shān värien sanotaan kertovan alueella esiintyvän ongelman luonteesta. Jälkien merkityksiä ovat esimerkiksi:

  • Kirkas punainen - ulkoinen lyhytaikainen pikkuvaiva, joka paranee helposti
  • Tumman punainen - sisäisempi, pitkäaikainen, jossa mahdollisesti kuumuutta
  • Sinipunaiset/mustanpuhuvat - veren salpautuma, sisäinen ja krooninen ongelma
  • Sinivihreä - kipuun liittyvä qin ja veren salpautuma
  • Kellertävä - kosteuteen liittyvä

Guāshāta voidaan käyttää myös syvempien kudosten käsittelyyn. Tällöin käsittely tekniikka on erilainen eikä jälkiä yleensä jää. Jos käsittelystä tulee mustelmia, ne ovat yleensä hyvin pienellä alueella. Syvempiä käsittelyitä varten kohdat yleensä pehmitetään ja lämmitetään hieromalla. Syvät käsittelyt vastaavat jokseenkin syväkudoshierontaa tai myofasciaali-hierontaa lännessä. Guāshā on erityisen tehokas joissakin lihas- ja jännekanavien käsittelyssä.

(Linkki:kiinalainenlaaketiede.fi)


Gua Shan lääketieteellisistä perusteista

Oheinen englainnin kielinen artikkeli kertoo Gua Shan lääketieteellisistä perusteista.

Linkki: The Science of Gua Sha

OTA YHTEYTTÄ

Asiakaspalvelumme on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8-17. Viikonloppuisin suljettu.

Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian.