Faskia-käsittelyt

FASKIA-MENETELMÄT

Mitä faskia on?

Myofaskia käsitteenä pitää sisällään ihon, veresnahan, pinnallisen rasvakudoksen, pinnallisen faskian, syvän rasvakudoksen ja syvän faskian eli lihaskalvon, joka on lihaksen ympärillä.

Termi faskia tulee latinankielisestä sanasta fascia, mikä tarkoittaa sidettä (Benja- min 2009, 1). Myofascia puolestaan tarkoittaa lihasta ja siihen liittyviä sidekudok- sia (Schultz & Feitis 1996, 4). Faskiat voidaan määritellä ”säikeisiksi kolla- geenisiksi kudoksiksi, jotka ovat osa koko kehon laajuista voimaa välittävää verkostoa” (Schleip ym. 2012, 499).

Neljä yhtenäistä kalvomaista pussia ympäröi ihmiskehoa ja rajaa sitä toisaalta osiin. Pinnallinen ja syvä faskia peittävät koko kehoa, sisäelimiä suojaa viskeraalinen faskia ja keskushermostoa ympäröi meningeaalinen faskia. (Willard 2012, 12–15.) Lihaksia ja sen osia ympäröivät epimysium, perimysium ja en- domysium (Schleip ym. 2012, 501).

Sen lisäksi, että lihaskalvot muodostavat pussin lihasten ympärille ja antavat niille muodon ne muodostavat koko kehon kattavan ja toiminnalisesti yhdistetyn faskiaalisten jatkumoiden verkoston. Ikään kuin tiukan kehon ympärillä tiukasti istuvan sukelluspuvun, joka nivoo lihaksiston yhdeksi toiminnalliseksi kokonaisuudeksi. Faskiat tukevat yksittäisten lihasten tehtäviä, jakavat kehoon kohdistuvia kuormistuksia ja ohjaavat voimia ja jännityksiä koko elimistöön laajemmalle alueelle, kuin mihin yksittäinen lihas kykenee. Faskioilla on taipumus pyrkiä supistumaan ja kiristyessään muodostavat lihaksille vastapainetta. Faskiat reagoivat mm. kuormitukseen, stressiin, vuorokaudenaikaan, lämpötilaan, kehon nestetasapainoon, ravintoon, elinympäristöön jne. Monet asiat muovaavat kalvoja ja aiheuttavat niihin kiristyksiä ja lukkiumia, mitkä puolestaan vaikuttavat koko kehon toimintaan.

Myofaskiaalista käsittelyä voidaan tehdä erillaisten manuaalisten tekniikoiden lisäksi myös erilaisilla apuvälineillä. Maailiman johtava menetelmä faskiaaliseen käsittelyyn on LPG -pehmytkudosterapia eli Endermotherapy. Kinesiocenterin käyttämä manuaalinen hoitotekniikka on MMT eli Manual Myofascial Techniques, joka perustuu terapeutin suorittamiin fascioihin kohdistuviin tekniikoihin, joihin yhdistetään asiakkaan aktiivisesti suorittamiin liikkeisiin. Tavoitteena on normalisoida myofaskiaalisen kudoksen toiminta. Erittäin tehokas hoitomenetelmä faskiarakenteille on myös perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen kuuluvat Gua Sha, jossa kivisellä tai muovisella lastalla kaavitaan ihoa niin, että ihon alle saadaan pieniä verenpurkaumia (Gua=kaapia, Sha=siniseksi). Vaikka hoito kuulostaa hurjalta on se kivutonta ja häviävät mustelmat nopeasti. Usein seuraavana päivänä ei niistä ole jälkeäkään. Mustelmista huolimatta on hoitotulos pienten mustelmien arvoinen arvoinen.

OTA YHTEYTTÄ

Asiakaspalvelumme on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8-17. Viikonloppuisin suljettu.

Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian.