Allasterapia

ALLASTERAPIA

Allasterapia on hyödyllinen fysioterapian liiketerapian erityismuoto. Allasterapiaa voidaan hyödyntää myös erilaisista vammoista toipuville ihmisille, esimerkiksi leikkauksen jälkeen.

Sen avulla voidaan hoitaa erilaisia tuki- ja liikuntaelinvaivoja, sekä neurologista kuntoutusta tarvitsevia asiakkaita. Osa fysioterapiasta voidaan toteuttaa altaassa tai esimerkiksi vaikeavammaiset voivat hakea erikseen allasterapiaa KELAN tai muulta kuntoutuksesta vastuussa olevalta taholta.

Allasterapialla tarkoitetaan vedessä tehtävää fyysistä lihas-tai liikeharjoittelua, jossa käytetään hyväksi veden vastusta ja kehoa kannattelevia ominaisuuksia. Erityisen hyvä hoitovaihtoehto allasterapia on silloin, kun maalla liikkuminen on liian raskasta. Vedessä asiakas pystyy tekemään liikkeitä, jotka muuten ovat vaikeita tai jopa mahdottomia. Lisäksi vesi helpottaa kipua ja hydrostaattinen paine vähentää turvotuksia. Yksilöllistä allasterapiaa toteutetaan terapiasuunnitelman pohjalta, johon voi kuulua esimerkiksi liikkumis- ja toimintakykyä tukevaa terapiaa, tasapaino-, kehonhallinta- ja koordinaatioharjoittelua, vesiliikunta-apuvälineiden käyttöönottamista ja harjaannuttamista, uintitekniikan opetusta, motivointia uinti- ja vesivoimisteluharrastukseen, kuntoutujan ja läheisten ohjausta ja neuvontaa. Fysioterapeutti on mukana altaassa liikuttamassa ja turvaamassa harjoittelun – tarvittaessa myös pukeutumisen ja peseytymisen aikana.

Toteutammen allasterapiaa Break Sokos Hotel Bomballa. Allasosastolla on käytössä allashissi, jolla altaaseen pääsee myös pyörätuoliasiakkaat helposti.

Veden terapeuttisia ominaisuuksia:

  • Veden hydrostaattinen paine puristaa kehoa tasaisesti ja lisää kehotietoisuutta. Paine lisääntyy mitä syvemmälle mennään.
  • Vedessä liikkuminen on 40% tehokkaampaa verrattuna liikkumiseen maalla. Vedessä liikkuminen onnistuu kuitenkin huomattavasti kevyemmin ja vaivattomammin.
  • Vedessä verenpaine nousee ja pulssi laskee. Allasterapia on turvallista myös sydänsairaille tuntemuksia kuunnellen.
  • Veden paine kiihyttää imunestekiertoa ja vähentää turvotusta.
  • Vedessä verenkierto ja aineenvaihdunta lihaksissa lisääntyy, tätä kautta vesi rentouttaa ja palautuminen rasitukesta on nopeampaa kuin "kuivalla maalla"
  • Veden paine antaa keholle paljon sensoorista informaatiota ja helpottaa kipua.
  • Veden noste kannattaa ihmistä, 70 kg painava ihminen painaa vedessä vain 6-7 kg.
  • Veden noste mahdollistaa juoksemisen ja hyppimisen niille, joille se kuivalla maalla ei ole mahdollista
  • Vesi myös vastustaa liikettä. Liikkeen vastus on vedessä 9 kertaa suurempi kuin kuivalla maalla.

OTA YHTEYTTÄ

Asiakaspalvelumme on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8-17. Viikonloppuisin suljettu.

Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian.